3 Temmuz 2013 Çarşamba

Nevzat Süer (1926-1987)



1926 yılında İstanbul'da doğmuştur. 18 yaşında satranç ile tanışmış, kısa süre içerisinde güçlü bir oyuncu haline gelmiştir. Türkiye'de modern satrancın gelişmesinde önemli katkıları olan Nevzat Süer 1975 yılında İtalya'da yapılan Akdeniz zonalinde İlhan Onat'la birlikte aynı anda ilk Uluslararası Usta ünvanı alan Türk satranççıları olmuşlardır. Süer'in tek yeteneği satranç değildi o aynı zamanda virtüözlük derecesinde piyano ve kemanda çalmaktaydı. Hatta 1960'lı yılların en önemli Türk piyanistleri arasında gösterilmekteydi. O yıllarda birkaç defa İtalyan yolcu gemisinde, piyanist olarak yurt dışına da gitti. Film izlemeyi ve kitap okumayı çok severdi, özellikle Rus edebiyatına düşkünlüğü ile bilinirdi. 3 defa Türkiye Satranç Şampiyonu olan Süer, Cumhuriyet Gazetesi'nde yaklaşık 17 sene satranç köşesi de yazmıştır. Ayrıca kendi imkanları ile aylık basılan "Süer Satranç Dergisi" uzun yıllar satranç severler tarafından beğeni ile takip edilmiştir.
Nevzat Süer piyano çalarken.

1962 Varna, Bulgaristan
1964 Telaviv, İsrail
1966 Havana, Küba
1968 Lugano, İsviçre
1972 Üsküp, Makedonya
1974 Niş, Yugoslavya
1980 La Valetta, Malta
1982 Luzern, İsviçre


Toplam 8 olimpiyatta Türkiye'yi temsil ederek kırılması güç bir rekorun sahibi olmuştur. 1966 Havana Olimpiyatları'na gidebilmek için devlet desteği alamayan Türk Milli takımı Nevzat Süer'in azmi sayesinde bu olimpiyatta yer alabilmiştir. Süer, Küba Büyükelçiliği ile temas kurarak Türkiye'nin katılma arzusunu dile getirmiş, mesafenin uzak olmasından dolayı problem yaşadıklarını ancak yardım ederlerse Türkiye'nin bu olimpiyata katılabileceğini belirtmiştir. Bunun üzerine Küba Büyükelçiliği'de eğer Türk Milli Takımı Prag'a gelirse Küba Hava yolları ile oradan aldırabileceklerini söylerler ve problem böylece çözülür. Yani Türkiye 1966 Havana Olimpiyatları'na Nevzat Süer'in inadı sayesinde katılır. Havana'ya ulaşan Türk Milli Takımı orada Fidel Castro ile tanıştırılır ve Fidel tüm oyuncular ile tek tek tokalaşır. Ardından Süer ile Fidel satranç oynamıştır. Süer 19. hamlede terk etmiş ve anı olarak satranç tahtasını Fidel Castro'ya imzalatmıştır.



Nevzat Süer, 1987 yılının karlı bir mart ayında 61 yaşında hayata veda etmiştir. Modern Türk satrancına büyük katkıları olan, her zaman mütevazılığı ile anılan Nevzat Süer'in müzisyen kişiliği satranç camiasında ancak vefat ettikten sonra öğrenildi, çünkü Süer ona müzikten söz açılmasına rağmen kendi müzisyenliğinden hiç bir zaman söz etmemiştir.


Nevzat Süer ödül alırken.
Nevzat Süer (solda) orkestradan arkadaşı ile.





Nevzat Süer - İlhan Onat


1 yorum: