1 Temmuz 2013 Pazartesi

Stjepan Filipoviç (1916-1942)


1916 yılında güney Dalmaçya'da bulunan Opuzen şehrinde dünyaya gelen Stjepan Filipoviç lise yıllarından sonra ailesiyle Kraguyevats şehrine taşınır. Sanayinin gelişmiş olduğu, iş imkanlarının bulunduğu bu şehirde Filipoviç metal işçisi olarak işe başlar. 1937 yılında işçi hareketlerine katılır. Devrimci işçi hareketlerinde etkin bir kişi olan Filipoviç 1939 yılında tutuklanır. 1 yıl sonra Kraguyevats'ı terk etmesi koşulu ile serbest bırakılır. Şehirden ayrılmadan önce 1940 yılında resmi olarak Komünist Partisi'ne katılır. 

Nisan 1941'de Naziler'in Yugoslavya işgali sırasında gönüllü olarak Nazilere karşı Partizan hareketinde yer almıştır. Stjepan Filipoviç Partizan ordusundaki yoldaşları arasında Stevo ismiyle anılır. Stevo, silah sağlama ve Partizan hareketi için destekçi toplama konularında görevlendirilmiştir. İlk savaşta olağanüstü bir başarı göstermiş ve Partizan direniş saflarında hızla yükselmiştir. Kısa süre içinde tabur komutanlığına kadar yükselmiştir. 

24 Şubat 1942 tarihinde Naziler tarafından yakalanan Stevo, 22 Mayıs 1942'de Valyevo şehir meydanında idam edilmiştir.

İp boynuna geçirildiğinde Stevo önce şu cümleleri haykırır:

"Özgürlük savaşçıları çok yaşayın, kahrolsun faşistler ve Sırp halkına ihanet edenler...Sırp halkını baskıcılara karşı savaşa çağırıyorum."


Bu sözlerin ardından Alman komutan idam saatini beklemeden idam emrini vermiştir. Stevo meydan okurcasına iki yumruğunu havaya kaldırarak ölümünden saniyeler önce son sözlerini haykırır:
"Smrt faşizmu, sloboda narodu" (Faşizme ölüm, halka hürriyet)


Ülkesinin bağımsızlığı uğruna gözünü kırpmadan emperyalist devletlere karşı savaşan Stepjan Filipoviç, idam edilirken akılda bıraktığı onurlu duruşu ile hafızalarda yer edinmiştir.

Filipoviç heykeli, Valyevo


Emiliano Zapata: "Dizlerinin üzerinde yaşamaktansa ayakta ölmek yeğdir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder